به گزارش خبرنگار مهر، با گذشت نزدیک به 7 سال از واگذاری قرارداد طرح توسعه سه میدان مشترک عظیم نفتی ایران با عراق به شرکتهای چینی، تاکنون این پیمانکاران آسیایی موفق به تکمیل و اجرای فاز اول توسعه این میادن نفتی مرزی نشده اند.
از این رو همزمان با افزایش برداشت نفت عراق از میدان مشترک آزادگان جنوبی، ظرفیت تولید طلای سیاه ایران در این میدان مرزی کماکان در محدوده 50 هزار بشکه در روز باقیمانده و این در حالی است که پیمانکار چینی هنوز موفق به تکمیل چاههای این میدان مشترک نفتی نشده است.
عبدالرضا حاجی حسین نژاد مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت درباره آخرین وضعیت پیشرفت اجرایی طرح توسعه میدان مشترک آزادگان جنوبی، گفت: از مجموع ١٨٥ حلقه چاهی که باید براساس برنامه در فاز نخست توسعه این میدان مشترک تکمیل می شد تاکنون تنها هفت حلقه چاه حفاری شده است.
این مقام مسئول در شرکت ملی نفت ایران با اعلام اینکه هم اکنون 5 دکل در میدان آزادگان جنوبی فعال است، تصریح کرد: این در حالی است که قرار بوده مطابق با قرارداد شرکت CNPCI چین 25 دکل حفاری در این میدان مشترک نفتی مستقر می کرد.
وی پیشرفت فاز نخست توسعه این میدان مشترک نفتی با عراق را هفت درصد عنوان کرد و افزود: تولید نفت از این میدان مشترک کماکان در محدوده 50 هزار بشکه در روز باقیمانده است.
به گزارش مهر، اولین برداشت زودهنگام نفت در توسعه میدان مشترک آزادگان جنوبی به زمان دولت نهم باز می گردد که با مشارکت شرکت ملی حفاری و مناطق نفتخیز جنوب امکان تولید روزانه 50 هزار بشکه نفت از این میدان فراهم شد.
با این وجود عراق به عنوان شریک نفتی ایران در این میدان مرزی از اواسط شهریور ماه سالجاری وزارت نفت عراق تولید نفت از میدان مجنون (نیمه مشترک آزادگان جنوبی) را با ظرفیت 175 هزار بشکه در روز آغاز کرد.
دولت بغداد پیش بینی کرده است که با توجه به پیشرفت اجرایی طرح توسعه میدان مشترک نفتی مجنون تولید نفت این کشور از این میدان مشترک با عراق به زودی به حدود ٤٠٠ هزار بشکه در روز افزایش یابد.
وقت کشی چینی در دومین میدان مشترک نفتی با عراق
به گزارش مهر، وقت کشی و تاخیر شرکتهای پیمانکاری چینی تنها به طرح توسعه میدان آزادگان جنوبی محدود نشده و شرکت ساینوپک چین در طرح توسعه میدان مشترک یادآوران هم تاخیرهای گستردهای را به این میدان مرزی تحمیل کرده است.
حسین نژاد مدیرعامل شرکت مهندسی و توسعه نفت پائیز سالجاری با اشاره به تاخیرهای ساینوپک چین در توسعه میدان نفتی یادآوران، گفته بود: هم اکنون روزانه 25 هزار بشکه نفت از میدان مشترک یادآوران تولید میشود، با این وجود در فازهای بعدی به ترتیب تولید روزانه 180 هزار بشکه نفت و 300 هزار بشکه نفت از این میدان تولید خواهد شد.
این مقام مسئول در شرکت ملی نفت ایران همچنین از تاخیر شرکت CNPCI چین (به عنوان پیمانکار) در طرح توسعه میادین مشترک آزادگان جنوبی و شمالی اشاره کرد و یادآور شده بود: این تاخیر برای شرکت نفت قابل پذیرش نیست و در این زمینه تذکرهای قراردادی لازم نیز به آنها داده شده است.
با گذشت چند هفته از این اولتیماتوم نفتی ایران به پیمانکار چینی، شرکت ساینوپک با انتشار گزارشی در تشریح آخرین وضعیت طرح توسعه میدان یادآوران با اشاره به پیشرفت ۸۶ درصدی توسعه بخش بالادستی و پائین دستی این پروژه نفتی، تاکید کرد: این پیشرفت از انطباق میزان پیشرفت واقعی کار با برنامه اجرای طرح حکایت دارد.
در این بین در نشست مشترک مسئولان شرکت ملی نفت ایران و ساینوپک چین دو طرف توافق کردند که مطابق با برنامه زمان بندی تا یکسال آینده فعالیتهای اجرایی فاز یک توسعه میدان یادآوران به پایان می رسد که در این صورت تولید نفت این میدان مشترک به 85 هزار بشکه در روز افزایش می یابد.
در همین حال تا 60 روز آینده (بهمن ماه 1392) تولید نفت از میدان یادآوران با افزایشی حدود دو برابری به 50 هزار بشکه در روز افزایش مییابد تا زمینه تکمیل فاز اول توسعه این میدان مشترک با عراق فراهم شود.
بنا بر اعلام مسئولان ساینوپک چین، با تحقق افزایش 50 هزار بشکه ای تولید نفت از یادآوران علاوه بر جبران برخی از عقب ماندگیها، امکان تحقق درآمد 150 میلیون دلاری به صورت ماهانه فراهم می شود.
با این وجود همزمان با فرا رسیدن بهمن ماه هنوز این وعده نفتی چینی ها در توسعه میدان مشترک یادآوران محقق نشده است ضمن آنکه تاکنون عملیات حفاری 55 حلقه چاه در میدان یادآوران به پایان رسیده است.
آزادگان شمالی هم طعم تاخیر چینیها را چشید
به گزاشر مهر، با گذشت بیش از هفت سال از امضای قرارداد طرح توسعه آزادگان شمالی هم هنوز امکان برداشت طلای سیاه از این میدان مشترک با عراق فراهم نشده است.
عبدالرضا حسین نژاد مدیرعامل متن با بیان اینکه در فاز اول تولید روزانه ٧٥ هزار بشکه نفت از این میدان برنامه شده است، گفت: هم اکنون با پیمانکار طرح برای تولید زودهنگام روزانه ٢٠ تا ٣٠ هزار بشکه نفت در حال مذاکره هستیم.
در اجرای این طرح توسعه این میدان مشترک نفتی حفاری ٥٨ حلقه چاه پیش بینی شده که تا کنون ٤٤ حلقه حفاری شده است.
بر اساس وعده های شرکت ملی نفت ایران در دولت قبلی قرار بود تا بهمن ماه سالجاری تولید زودهنگام نفت از آزادگان شمالی آغاز شود که با توجه به پیشرفت فعلی فاری چاهها هرگونه افزایش تولید طلای سیاه از این میدان مشترک در سال اینده به وقع میپیوندد.
آغاز خانه تکانی صنعت نفت از چینیها
همزمان با آغاز مذاکرات گسترده شرکت ملی نفت ایران با غولهای نفت و گاز جهان، احتمال خانه تکانی چینیها از صنعت نفت و گاز کشور قوت گرفته است.
در این بین مدیران ارشد و مقامات برخی از شرکتهای مختلف نفت و گاز جهان همچون انی ایتالیا، لوک اویل روسیه و توتال فرانسه اخیرا به منظور بازگشت به صنعت نفت کشور چراغ سبز نشان داده اند که در صورت تعلیق برخی از تحریم ها امکان بازگشت این غول های نفتی فراهم می شود.
محمد سوری مشاور ارشد وزیر نفت هم اخیرا از بازگشت قریب اوقوع برخی از غولهای نفت و گاز به ایران خبر داده و اعلام کرده است: شرکتهایی همچون شل و برتیش پترولیوم انگلیس، پتروناس مالزی، رپسول اسپانیا و چندین شرکت بزرگ نفت و گاز جهان به ایران باز میگردند و فعالیتهای نفتی با این شرکتها از سرگرفته میشود.
بیژن زنگنه وزیر نفت هم در طول چند ماه گذشته تاکنون مکاتبات گسترده ای با شرکت های بزرگ نفت و گاز جهان همچون شل و برتیش پترولیوم انگلیس داشته و حتی در حاشیه اجلاس داووس با چندین شرکت نفتی آمریکایی و اروپایی مذاکره کرده است.
همزمان با آغاز برداشت عراق از میادین مشترک نفتی با ایران، شرکتهای چینی در توسعه سه میدان عظیم مشترک نفتی ایران کماکان وقت کشی و تاخیر دارند و با عدم تحقق افزایش تولید نفت از این میادین در بهمن ماه سالجاری، شرکت ملی نفت ایران باردیگر به پیمانکاران چینی اولتیماتوم داد.
کد خبر 2225885
نظر شما